Tasclinx Telefoon: +31-645 224460

  5S, werkplekorganisatie

  Tasclinx heeft sinds 1996 een groot aantal organisaties in verschillende branches geholpen bij het realiseren van een succesvolle en effectieve werkplekorganisatie.  De principes die we daarbij gebruiken zijn:

  整理 Seiri  ¦  整頓 Seiton ¦  清掃 Seiso   ¦  清潔 Seiketsu  ¦   躾  Shitsuke

  Deze Japanse termen staan voor:
  Sorteren en organiseren (Seiri), Selecteren en rangschikken (Seiton), Schoonmaken (Seiso), Standaardiseren (Seiketsu), Stijl en gedrag (Shitsuke). Samen vormen zij de 5S aanpak.

  Wat is 5S

   5S is een stappenplan om de prestatie van een organisatie zo goed mogelijk te maken. Bij 5S gaat het om productiviteit, veiligheid, onderhoud en de manier waarop het werk wordt uitgevoerd. De 5S-aanpak is een gestructureerd programma om je werkplek te organiseren en te standaardiseren. Het idee daarbij is dat je je over zaken die geregeld en gestandaardiseerd zijn geen zorgen meer hoeft te maken: ze lopen in principe vanzelf. Je kunt daarmee je aandacht aan belangrijkere (soms onverwachte) zaken besteden. Het resultaat is, dat je prettigere werkt, je werk sneller af hebt en de kwaliteit van wat je aflevert doorgaans beter is.

  De  5S aanpak bestaat uit een aantal algemene regels. Je vindt er praktische hulpmiddelen die je helpen om uitstekende prestaties te leveren. 5S is in de jaren ’50 van de vorige eeuw in Japan ontstaan. Het idee achter 5S is dat een overzichtelijke, goed georganiseerde en logisch opgebouwde werkplaats motiveert. In de eerste plaats natuurlijk voor de mensen op de vloer, maar ook voor de leidinggevers en mensen in ondersteunende functies.

  De  5S aanpak bevordert veiligheid, zorgt voor een betere manier van werken, verhoogt de productkwaliteit en versterkt het gevoel dat de gebruikers hun werkplek onder controle hebben. Deze aanpak biedt praktische handvatten waar op te letten, en hoe te verbeteren.

  Tasclinx, 5S en Kaizen

  Tasclinx levert operationele ondersteuning aan organisaties die met 5S aan de slag willen. De aanpak is evenals bij Kaizen gebaseerd op een ‘learning by doing’ aanpak. Dit houdt in dat u als organisatie leert hoe de methode werkt en u past hem ook meteen in uw eigen praktijk toe.

  Meer weten over 5S en Kaizen? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief. Maximaal 10 x per jaar!