Tasclinx Telefoon: +31-645 224460

  Door de opkomst van de iPod, iPad en iPhone zijn veel (vooral) consumenten in contact gekomen met Apple. Het bedrijf dat voor velen eerder onbereikbaar leek door computers niet in fysieke winkels aan te bieden en daarvoor ook nog eens op relatief hoge prijzen te rekenen, heeft inmiddels de weg naar het brede publiek gevonden. Niet alleen zijn computers aanzienlijk goedkoper geworden t.o.v. een aantal jaren geleden, mensen hechten er ook meer waarde aan om iets goeds en moois te kopen (dit geldt ook voor Windows machines).

  Immuun?

  Een Apple computer had tot voor kort een groot voordeel t.o.v. andere types computers (zeker Windows). Apples leken vrijwel immuun leken voor malware (virussen, Trojaanse Paarden, etc.). Tot voor kort, want er wordt steeds meer meldinge gemaakt van serieuze dreigingen waardoor ook Apple computers worden getroffen. In vergelijking tot Windows computers valt het voor Apple gebruikers nog gelukkig mee, maar het stijgend marktaandeel van Apple verleidt steeds meer criminelen om zich ook op dit platform richten. In de winkel zult u vaak te horen krijgen dat het niet nodig is om een Apple te voorzien van virusbeveiliging. Een Apple is veilig door de UNIX achterkant en applicaties hebben niet zomaar toegang onder de motorkap. Hoewel hier in wel enig grond van waarheid zit, is het niet zaligmakend. Apple had ooit een tekst op de website staan dat een virusscanner niet nodig is. Nu staat er zoiets als: “Windows virussen werken niet op een Mac”. Dat is zoiets als zeggen dat LPG niet in een Diesel motor werkt. Logisch, maar het geeft ook aan dat Apple ook de ernst van de situatie begint in te zien.

   

  overview_gallery_overview
  Als gebruiker kunt u niet weten of een virus op uw Mac actief is, als u geen virusscanner heeft. Niet ieder virus zal pop-ups genereren of u gegevens gijzelen om u geld af te troggelen. Er zijn tal van voorbeelden waar (voornamelijk) Trojaanse Paarden juist stil op de achtergrond meedraaien en stiekem persoonlijke gegevens naar de maker terug sturen of nog erger.

  Hoe reeël is de dreiging dan?

  Dat is niet heel duidelijk te zeggen. Aan de ene kant zijn er relatief weinig echte Mac virussen. Aan de andere kant zijn er duizenden Windows virussen die ook u als Mac gebruiker door kan sturen naar anderen. Handmatig, het blijft een Windows virus. U zult er wel op aangekeken worden. Ondanks het feit dat u een Mac gebruiker zou zijn.

  Heb ik een virusscanner nodig op mijn Apple?

  Laten we zeggen dat het heel verstandig is om dit eens te proberen. Omdat er weinig echte Apple virussen zijn, bieden veel antivirus fabrikanten hun OSX software gratis aan. Dit zal mogelijk in de toekomst nog veranderen, maar geeft u nu wel de kans om eens te kijken wat het is. Vind u het niets, dan kunt u het eenvoudig verwijderen (gebruik eventueel Appcleaner). Meer informatie over virusscanners kunt u lezen in het Mac Security Report van AV-Comparatives. Gratis aanrader is bijvoorbeeld: ClamXav.

  Op internet zie ik veel reclame banners over Mac Cleaner apps (Bijv. Mac Keeper), is dat verstandig om te gebruiken?

  Cleaner tools schonen een systeem op. Tijdelijke bestanden worden verwijderd en applicaties claimen hierdoor de computer sneller te kunnen maken. Als u geen geavanceerde gebruiker bent kunt u zich hier beter niet aan wagen. OSX heeft zelf ingebakken opschoonprocedures die dagelijks, wekelijks en maandelijks worden uitgevoerd. Het is voor een normale gebruiker niet verstandig om hier aan te sleutelen. Bij vragen, raadpleeg uw ICT adviseur.

  Hoe kan ik mijn Mac beter beveiligen?

  Lees ons artikel over Cybersecurity Tips, installeer een virusscanner en zet o.a. die firewall aan! Gebruik van software gedownload van internet op eigen risico. Lees altijd goed de handleiding en verwijder nooit zomaar iets!