Tasclinx Telefoon: +31-645 224460

    Afgelopen januari berichtte diverse media groot over het bestaan van Wi-Fi Tracking. Een nieuwe techniek waarmee bedrijven bezoekers kunnen volgen op basis van een uniek adres van hun mobiele telefoon. Bezoekers die Wi-Fi op de mobiele telefoon aan hebben staan, kunnen doormiddel van deze techniek door de winkel gevolgd worden.

    De techniek maakt dankbaar gebruik van het automatisch verbinden met bekende Wi-Fi hotspots. De telefoon zendt daarmee constant zijn eigen adres uit en maakt automatisch verbinding met bekende stations. Door dit adres op te vangen kan een winkel potentieel hun klanten volgen. Dixons, MyCom en iCentre maken naar verluidt al gebruik van deze techniek.

    Consumenten kunnen natuurlijk de Wi-Fi uitzetten of gebruik maken van The Pouch om het gevaar van Wi-Fi-tracking tegen te gaan. Apple gooit het mogelijk vanaf iOS8 (voor iPod, iPad en iPhone) over een andere boeg. Zonder gebruik te maken van een jailbreak, maakt de iPhone dan gebruik van willekeurige MAC-Adressen bij het zoeken naar bekende Wi-Fi hotspots. Op deze manier krijgt de winkel in kwestie een grote stroom adressen die constant veranderen. Van volgen is dan geen sprake.

    iOS8 is momenteel in beta en zal naar verwachting rond de herfst van 2014 uitgebracht worden. Android heeft diverse apps waarmee dit is tegen te gaan. Een hiervan is bijvoorbeeld Pry-Fi (lees goed de gebruikersvoorwaarden). Een andere optie is het gebruik van de eerder genoemde Pouch (bestel link).