CES2014 - Tasclinx was er bij!

De tablet: groot succes

Ergens in 2001 kwam Microsoft met iets nieuws: De Tablet PC. Een laptop zonder toetsenbord maar met touchscreen en een volledige versie van Windows XP, toegespitst op ‘touch’ (v140106 CES logooornamelijk peninvoer). Bill Gates bracht het nieuws in het begin van de 21ste eeuw. Inmiddels weten we dat díe tablet op dat moment niet aansloeg. Zoals wel vaker kwam het idee te vroeg op de markt. Het apparaat was duur, log en het nut was voor velen ver te zoeken. De tweede poging, maar nu van Apple in 2010 was succesvoller: de iPad was geboren. Anders dan Microsoft maakte Apple gebruik van een afgeslankte versie van haar Mac OS X besturingssysteem genaamd: iOS. Wat door velen als een ‘gadget’ werd beschouwd is voor Apple inmiddels een megaproduct geworden: er zijn er inmiddels een kleine 180 miljoen van verkocht.

2-in-1 oplossing

Microsoft kwam pas in 2012 met een antwoord op deze nieuwe vorm van tablet computing. Windows 8 bracht een eenvoudige manier om Windows te bedienen. Ook kwam Microsoft met een eigen tablet: De Surface Pro en RT. Microsoft lijkt goed gekeken te hebben naar de beperkingen van de bestaande tablets. Van meet af aan biedt zij de mogelijkheid om haar tablets uit te breiden tot een bijna volwaardige laptop. Microsoft stelt dan ook: ‘Tablet when you want it, laptop when you need it’. Dat heet inmiddels de 2-in-1 oplossing.
Bovendien beschikken de nieuwste Microsoft tablets over een besturingssysteem dat naadloos integreert in bestaande Windows-omgevingen. Daarmee is een belangrijk probleem dat Android en iOS gebaseerde tablets hebben, uit de wereld geholpen.

Windows 8.1 creëert nieuwe situatie

De ontwikkeling gaat verder. Ook andere leveranciers dan Microsoft komen dit jaar met op Windows 8 gebaseerde tablets. Voor gemiddeld een kleine 100 Euro minder dan een iPad mini koop je al een Windows tablet met een volledige versie van Windows 8.1. Afgezien van de makkelijker integratie in een bestaande Windows omgeving kun je zelf programma’s installeren en ben je niet gebonden aan de apps uit de Microsoft Store. Gebruikt u al Windows Server? Dan is het beheer ook een stuk eenvoudiger en uitgebreider (server en netwerkmogelijkheden) dan bij gebruik van een Android of iOS tablet. Natuurlijk blijft het een afweging wat de beste keus is, maar Microsoft is in ieder geval goed op weg om terug te komen binnen deze markt.

Meer video content:

Everything and always connected

Een ontwikkeling die al langer loopt is dat alle apparaten die we gebruiken met Internet worden verbonden. Niet alleen de computer, de TV, maar ook koelkasten, wasmachines, stofzuigers, auto’s enz. worden verbonden met het net.

Alles in de cloud, maar dan wel de eigen cloud

Overal waar u kijkt ziet u ‘de cloud’. Het opslaan van uw gegevens in de cloud zorgt ervoor dat u overal en altijd bij uw data kunt. Toch heeft dit ook een keerzijde. Want weet u wie nog meer in uw data kan kijken door het gebruik van ‘de cloud’? En weet u waar uw data zijn opgeslagen en wie ze beheert?

Bring your own device

Steeds meer organisaties staan toe dat medewerkers hun eigen computer gebruiken voor zakelijke toepassingen. Dat lijkt positief en het is het ook tot op zekere hoogte maar er hangt ook een prijskaartje aan! Zo is het de vraag of het apparaat dat wordt meegebracht wel veilig is en voorzien van de nieuwste anti malware en antivirussoftware. Een volgend punt is waar alle gegevens die worden gebruikt worden opgeslagen.

Printen in 3 dimensies

Wat tot voor kort nog een speeltje leek is op de CES 2014 definitief doorgebroken: 3D printen. Een groot aantal aanbieders liet printers zien die nu ook binnen het bereik van de gemiddelde hobbyist komen. Er zijn al volledige printers voor minder dan 500 dollar en de trend naar nog goedkoper is ingezet.

Nog niet genoeg?