Tasclinx Telefoon: +31-645 224460

  Mistig en uitdagend

  Een van de belangrijke ontwikkelingen waarmee we steeds vaker te maken krijgen is het fenomeen Cloud Computing. Tot voor kort waren de meeste mensen gewend om hun computerbestanden lokaal op te slaan op een eigen computer of op een server waarmee die computer verbonden was. Door de opkomst van snelle internetverbindingen en het goedkoper worden van opslagmedia zoals harde schijven is het fenomeen Cloud Computing sterk in opkomst. Letterlijk betekent het dat uw bestanden niet meer lokaal maar in een soort virtuele wolk ergens op het internet worden opgeslagen. Iedereen heeft het erover, maar voor velen blijft Cloud Computing nog een mistig en tegelijk uitdagend fenomeen. In dit artikel een overzicht.

  Voordelen

  Cloud computing heeft veel voordelen, maar ook de nodige nadelen. Om met de voordelen te beginnen:

  • het is kosteneffectief; met minimale investeringen kunt u toch een grote hoeveelheid data betrouwbaar opslaan.
  • het is redelijk veilig; als uw computer crasht en u hebt uw gegevens opgeslagen ‘in de cloud’ dan kunt u ze redelijk eenvoudig weer terughalen.
  • het is flexibel; waar u ook zit, wanneer u een internetverbinding heeft kunt u bij uw gegevens ‘in de cloud’ komen.
  • het is handig; u kunt als u dat wilt anderen toegang gegeven tot uw cloud data, zonder uitgebreid bestanden heen en weer te sturen.

  De keerzijde

  Er zit echter ook een keerzijde aan deze medaille:

  • wie is eigenaar van de gegevens in de cloud? het gaat immers om uw gegevens?
  • wie heeft behalve u nog meer toegang tot uw gegevens?
  • wat gebeurt er wanneer de opslag waarin u werkt wordt gehackt of besmet met een virus?
  • waar staan uw gegevens feitelijk? is dat op een serverpark in Nederland of ergens in Z.O. Azië?

  Is er beleid?

  Wanneer u gebruik gaat maken van faciliteiten als Office 365, Dropbox, iCloud, SkyDrive of Google Docs is het goed om de bijkomende aspecten in ogenschouw te nemen. Zo maakt onze overheid steeds meer gebruik van cloud oplossingen. In veel gevallen spelen de Total Costs of Ownership (TCO) daarbij een belangrijke rol. Het is echter de vraag of tegelijk goed is nagedacht over de vragen die we eerder stelden over veiligheid, toegang en eigendom van data. Terwijl de toepassing van cloud computing een steeds grotere vlucht neemt ontbreekt het nog aan eenduidig beleid m.b.t. dit onderwerp. Zoals wel vaker lopen we het risico dat de wet- en regelgeving nog in ontwikkeling is, terwijl de realiteit al straatlengtes verder is. Het is dus zaak om – nu het nog kan – na te denken over wat wel en niet kan. Wij pleiten niet voor het zoveelste rapport maar wel het afspreken van een aantal praktische regels en kaders waarmee publieke organisaties hun beleid en de uitwerking van cloud computing verantwoord vorm kunnen geven.

  Huiswerk

  Om meer inzicht te krijgen in dit boeiende onderwerp is het nuttig kennis te nemen van een aantal publicaties die over dit onderwerp beschikbaar zijn:

  Verder zijn er een groot aantal websites waarop je meer informatie kunt vinden:

   


  Meer weten?

  Meer weten? Kijk eerst eens naar de uitleg over cloud computing in de volgende video. Heeft u dan nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn onafhankelijke specialisten die geen belang hebben bij welke cloud leverancier ook. We helpen u graag verder.

  H.Timmermans/141130