Tasclinx Telefoon: +31-645 224460

  Cloud Computing

  Een van de belangrijke ontwikkelingen waarmee we steeds vaker te maken krijgen is het fenomeen Cloud Computing. Tot voor kort waren de meeste mensen gewend om hun computerbestanden lokaal op te slaan op een eigen computer of op een server waarmee die computer verbonden was. Door de opkomst van snelle internetverbindingen en het goedkoper worden van opslagmedia zoals harde schijven is het fenomeen Cloud Computing sterk in opkomst. Letterlijk betekent het dat uw bestanden niet meer lokaal maar in een soort virtuele wolk ergens op het internet worden opgeslagen.

  Cloud computing heeft veel voordelen, maar ook de nodige nadelen. Om met de voordelen te beginnen:

  • het is kosteneffectief; met minimale investeringen kunt u toch een grote hoeveelheid data betrouwbaar opslaan.
  • het is redelijk veilig; als uw computer crasht en u hebt uw gegevens opgeslagen ‘in de cloud’ dan kunt u ze redelijk eenvoudig weer terughalen.
  • het is flexibel; waar u ook zit, wanneer u een internetverbinding heeft kunt u bij uw gegevens ‘in de cloud’ komen.
  • het is handig; u kunt als u dat wilt anderen toegang gegeven tot uw cloud data, zonder uitgebreid bestanden heen en weer te sturen.

  Er zit echter ook een keerzijde aan deze medaille:

  • wie is eigenaar van de gegevens in de cloud? het gaat immers om uw gegevens?
  • wie heeft behalve u nog meer toegang tot uw gegevens?
  • wat gebeurt er wanneer de opslag waarin u werkt wordt gehackt of besmet met een virus?
  • waar staan uw gegevens feitelijk? is dat op een serverpark in Nederland of ergens in Z.O. Azië?

  Kortom Cloud computing is handig, goedkoop en flexibel maar het heeft ook een keerzijde. Wanneer u gebruik gaat maken van faciliteiten als Office 365, Dropbox, iCloud, SkyDrive of Google Docs is het goed om deze punten in ogenschouw te nemen.

  Meer weten? Kijk eerst eens naar de uitleg over cloud computing in de volgende video. Heeft u dan nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn onafhankelijke specialisten die geen belang hebben bij welke cloud leverancier ook. We helpen u graag verder.