Tasclinx Telefoon: +31-645 224460

    RundWe leven in de wereld van de snelle ontwikkeling. Verandering is normaal en stilstand….nou ja vergeet het maar. Daar moest ik aan denken toen ik onlangs verzeild raakte in een traject waarin de organisatie besloot om haar boodschap via zogenaamde infographics te gaan verspreiden. Infographics? Ja, van die kleurige posters waarop iemand heeft zitten spelen met de grafiekopties in Excel. Niks mis mee. Ziet er leuk uit, maar wat moet je ermee? Infographics gebruiken is een manier om vaak grote hoeveelheden geschreven informatie in een pakkende visuele presentatie weer te geven.
    Inmiddels is het allang niet meer alleen het speelveld van designers en communicatiefreeks. Via sites als visualizing.org, visualize.me en easel.ly kan iedere hobbyist zijn ideeën en vondsten op een aansprekende manier presenteren en inzichtelijk maken.

    Boodschap?

    Maar wat is dan de boodschap? Als het om het presenteren van een grote hoeveelheid informatie gaat, dan gelden dezelfde regels als bij het maken van een goede samenvatting of uittreksel. Dat vraagt om kennis en ervaring. Zomaar wat conclusies trekken en die visueel maken is te kort door de bocht. Je loopt het risico de klemtoon te leggen op de verkeerde elementen. Een ander probleem is dat de kijker de inhoud van de Infographic niet begrijpt. Of nog erger: er ontstaat een discussie over of de gebruikte getallen wel kloppen. En het summum is als je een handleiding moet maken hoe de infographic te lezen. U begrijpt het al ik ben niet zo’n fan van infographics, maar ik geef toe: er zijn er die leuk uitzien. Als aandachttrekker prima, maar informatief? U bent gewaarschuwd. Wilt u meer weten? Kijk ’s bij http://www.nerdgraph.com/

    H.Timmermans/141006