Tasclinx Telefoon: +31-645 224460

  googleWat begon als een ideetje van 2 studenten is inmiddels uitgebreid tot een enorme informatiefabriek. Er gebeurt inmiddels niet veel meer in deze wereld waarvan Google niet op de hoogte is. En dan is het maar een kleine stap dat Google zich bemoeit met wat wel en niet gebeurt. Google is een begrip geworden dat niet meer kan worden weggedacht in onze cybersamenleving.

  Dat het niet altijd rozegeur en maneschijn is bleek een paar jaar geleden. Zo had de Googlers ‘per ongeluk’ de niet afgeschermde WiFi netwerken van mensen vastgelegd (inclusief de bijbehorende netwerkgegevens van burgers en bedrijven bij wie ze door de straat reden met hun scanauto voor Google maps. Het is nooit echt duidelijk geworden wat met die gegevens is gebeurd.

  Door vaak Google te gebruiken (liefst met een ingelogd Google account) kan Google een profiel maken van u als gebruiker en hiermee relevante zoekresultaten aanbieden. In de praktijk zal dit dus betekenen dat u naast relevante zoekresultaten ook relevante advertenties voorgeschoteld krijgt.

  Mede door de recente openbaringen rond de activiteiten van NSA etc. is de rol van Google als belangrijke speler op Internet in een ander daglicht komen te staan. Steeds meer mensen, organisaties en overheden zullen de verjaardag van Google met gemengde gevoelens bekijken. Steeds meer mensen kijken ook naar alternatieven voor Google, hoewel dat niet makkelijk is.

  Toch zijn er wel alternatieven. Natuurlijk bestaat Microsoft Bing (voorheen MSN) al een tijdje, en bestaat Yahoo! ook nog steeds als zoekmachine. Het nadeel is echter dat na verloop van tijd ook zíj uw surfgedrag weten.

  Een oplossing hiervoor is de zoekmachine DuckDuckGo. Deze website fungeert als een soort tussenpersoon. U surft naar DuckDuckGo, zoekt naar een trefwoord en DuckDuckGo stuurt het verkeer van en naar Google. Zo krijgt u op een ‘anonieme’ manier toch uw resultaten binnen. Enige nadeel is natuurlijk dat nu DuckDuckGo weet wat u zoekt en zult u dus uw vertrouwen in een relatief onbekende site moeten geven.

  Verstokt aan Google maar toch veiliger/anoniemer surfen?

  Alles wat u doet op internet is te volgen. Enige tips die wij mee kunnen geven zijn het ingelogd surfen te beperken en altijd via SSL te zoeken (https://www.google.nl) . Hiermee voorkomt u dat derden mee kunnen kijken.