Tasclinx Telefoon: +31-645 224460

  Copyright (c) 2014 - Washington Post (klik voor artikel)U kent ze wel die spannende gangsterfilms waarin James Bond-achtige types met allerlei technische trucs informatie verzamelen “uit het veld”. Wat een paar jaar geleden nog redelijke fantasie was, is nu werkelijkheid. Een niets vermoedende crimineel kan niet alleen getraceerd worden, maar is ook kinderlijk eenvoudig af te luisteren. En dat alles via zijn mobiele telefoon. Zelfs als deze uit staat!

  Vorig jaar werd echter duidelijk hoe ver de techniek is om af te luisteren. Toen bleek dat niet alleen criminelen maar ook niets vermoedende burgers op grote schaal worden afgeluisterd. Hoewel geheime diensten zeggen dat het gaat om metadata (gegevens die bewijzen dat een gesprek bijvoorbeeld heeft plaatsgevonden, maar niet het feitelijke gesprek zelf), meldde The Washington Post dat de NSA wel degelijk in staat is om telefoons af te luisteren, zelfs als deze uit staan.  Voor veel mensen is langzamerhand niet meer duidelijk wat wel en niet mogelijk is en hoe ze daarmee moeten omgaan. Daarom in dit artikel alles nog eens op een rijtje.

  Waarom denken ‘wij’ dat het mogelijk is om telefoons af te luisteren die uit staan?

  In de Washington Post van 21 juli 2013 staat een interessant artikel waarin de ontwikkeling van de National Security Agency (NSA) wordt belicht.  Tijdens diverse onthullingen van Edward Snowden kwam werd dit bericht min of meer bevestigd. Toch was dit niet de eerste keer dat een dergelijk bericht naar buiten kwam. Al in 2006, ver voordat Edward Snowden bekend was, had de FBI al een techniek ontwikkeld, die het mogelijk maakt om de microfoon van een mobiele telefoon op afstand aan te zetten om en zo gesprekken af te luisteren.

  Kunt u een mobiele telefoon afluisteren als deze uitstaat?

  Om de aanpak van de FBI mogelijk te maken is het nodig dat door de dienst spyware op het toestel is geïnstalleerd en dat het toestel in principe aan staat. Het is echter bij enkele telefoons (sommige Nokia types) mogelijk om de telefoon op afstand aan te zetten. In het verleden was dit handig als een wekker ingesteld stond, maar de telefoon toch pardoes werd uitgezet. Resultaat: De wekker gaat toch netjes af.  Het is niet echt ingewikkeld om de systeemsoftware aan te passen zodat dit mogelijk wordt. U zou er vanuit kunnen gaan dat huidige toestellen niet een dergelijke functionaliteit hebben. Probeer maar eens een wekker te zetten op een iPhone en zet deze vervolgens uit. Resultaat: De wekker gaat niet af. Logisch, want de telefoon staat uit. Toch is hiermee het nog niet bewezen dat de fabrikant geen uitzonderingen heeft ingebouwd die het toch mogelijk maken om de telefoon aan te zetten, al dan niet stiekem. Als gebruiker van en dergelijk toestel moet u er maar van uit gaan dat dit zo is.

  Wat zeggen fabrikanten over afluistermogelijkheden?

  Technologiebedrijven hebben op een brief van privacy waakhond Privacy International gereageerd. Hierin werd gevraagd of het mogelijk zou zijn om een telefoon aan te zetten, op afstand, terwijl deze uit staat.  Diverse technologiebedrijven geven te kennen dat het niet mogelijk is om het modem van de telefoon aan te zetten terwijl de telefoon zelf uit staat. Wel blijft de klok van veel telefoons actief om deze up-top-date te houden en automatisch bij te stellen zodra de gebruiker de telefoon weer aanzet. Meer valt te lezen in onderstaande documenten.

  Hoe kunt u een mobiele telefoon beschermen tegen afluisterpraktijken?

  Het lijkt er op dat telefoons niet zijn te traceren, zodra deze worden uitgezet. Het is echter moeilijk om dit met 100% zekerheid te vast te stellen. Er zijn er maar twee manieren om er zeker van te zijn dat u als gebruiker niet wordt getraceerd. De eerste manier is door de batterij uit de telefoon te halen. Dat kan maar bij een beperkt aantal toestellen.

  De ander manier is door gebruik te maken van een speciale hoes die alle radiosignalen (in- en uitgaand) blokkeert. Via Pandoraz brengen wij een dergelijke hoes op de markt onder de naam: The Pouch.

  trace

  Door simpelweg de telefoon in The Pouch te steken is er geen netwerkverbinding meer mogelijk met de telefoon. Zowel Wi-Fi, Bluetooth als GSM (2G,3G,4G) wordt geblokkeerd. Ook als de telefoon (in The Pouch) aan zou staan. Handig als u even niet bereikbaar wilt zijn, niet afgeluisterd wenst te worden of niet bereikbaar mag zijn (vergadering etc.).

  Copyright (c) Washington Post, afbeelding NSA.