Tasclinx Telefoon: +31-645 224460

  Gevaren? Kansen! Bij Tasclinx zien wij vooral kansen voor het gebruik van social media. Toch is het belangrijk om niet te vergeten dat er ook gevaren bij het gebruik van social media bestaan. Het is belangrijk om hier vooraf over na te denken. Achteraf is zoals algemeen bekend erg lastig op het internet. Alles wat u plaatst op internet is later lastig te verwijderen.

  Het internet is in feite niets anders dan miljoenen computers die met elkaar verbonden zijn. Mocht een verbinding of computer uitvallen dan nemen andere computers deze taken over. Ook met content op het internet werkt dit zo. Plaatst u een afbeelding op internet, dan is de kans erg groot dat deze door een zoekmachine geïndexeerd wordt. Een kopie van de afbeelding wordt opgeslagen en personen die zoeken op de juiste term kunnen deze afbeelding vervolgens tegenkomen.

  Ook met social media berichten werkt dit zo. Gelukkig voor gebruikers is dit deels te beveiligen door verstandig om te gaan met privacy instellingen. Zo is het bij Twitter mogelijk het profiel alleen toegankelijk te maken voor geaccepteerde volgers, is het op LinkedIn mogelijk het profiel voor een groot gedeelte af te schermen en kan er op Facebook gekozen worden of updates gedeeld worden voor vrienden, vrienden behalve kennissen, of zelfs publiekelijk.

  Wat is nu de juiste instelling?

  Voor bedrijven is het niet aan te raden een social media kanaal af te schermen. Het doel van deze pagina is namelijk het zoveel mogelijk verzamelen van fans/volgers. Afschermen van de pagina zal dit niet bevorderen (uitzondering op Facebook met only for likers pagina’s). Voor personen is dit echter een ander verhaal. Het blijft een persoonlijke keus, maar over het algemeen delen mensen op Twitter publiekelijk, op Facebook alleen voor vrienden en op LinkedIn vooral voor echte contacten. Het is een persoonlijke keus wat je wil delen en wat niet. Als we naar de bovenstaande video kijken kun je een hoop informatie vinden van personen, simpelweg door een applicatie op te starten. Niet alleen  geeft dit een beangstigend gevoel, het kan tevens ook erg gevaarlijk zijn.

  5 tips voor veiliger social media gebruik

  1. Denk goed na over wat u deelt
  2. Denk goed na over met wie u het wil delen
  3. Pas op met delen van vakantie bestemmingen/datums
  4. Maak gebruik van privacy instellingen (vooral persoonlijke accounts)
  5. Maak een bedrijfsprocedure voor social media gebruik. Moedig gebruik aan, maar zorg wel voor een duidelijk beeld wat u als werkgever graag ziet en niet ziet.

  Daarnaast bestaat er een gouden regel: Plaats alleen een bericht als deze door onbekende mensen gelezen mag worden. U kunt namelijk niet voorkomen dat uw bericht gedeeld zal worden. Zie hiervoor “Project X Haren”.

  Achtergrond informatie