Tasclinx Telefoon: +31-645 224460

  Social media op heeft alleen zakelijk effect als u herkenbaar bent op het web. Daarnaast is het ook wenselijk dat u regelmatig van u laat horen, bijvoorbeeld door een bepaalde rubriek te vullen of om te reageren op een klant. Het is belangrijk dat u dit doet, want geen enkele (toekomstige-) klant zit te wachten op een lege of inactieve Facebook of Twitter pagina. U zult er flink wat tijd in moeten steken om het te laten lukken. Is dit het waard? Absoluut. Moet u dit alleen doen? Zeker niet! Social Media Management (SMM) helpt u een heel stuk op weg!

  Eerst: Statistieken van uw website

  Verschillende hulpmiddelen kunnen het u gemakkelijker maken om succes uit social media te halen. Allereerst is het belangrijk om uw website monitoring op orde te hebben. Wellicht dat uw hosting standaard statistieken weergeeft. Dit is meestal echter lang niet zo uitgebreid als het gratis Google Analytics. Daarmee kunt u eenvoudig de afkomst (source) zien van een bezoeker, alsmede het pad dat deze bezoeker heeft doorlopen. U kunt ook zaken bijhouden als de verblijfduur op uw website, welke zoekwoorden zijn gebruikt

  Hoewel dit onderdeel niet direct invloed heeft op social media, benadrukken wij graag wel het belang van een goede website en het monitoren hiervan. Het doel van uw social media campagne is namelijk in de meeste van de gevallen het aantrekken van meer bezoekers naar uw website, naast eventuele vergroting van uw naamsbekendheid.

  Alternatief voor Google Analytics?googleany

  Het gebruik van Google Analytics is gratis. U dient hiervoor wel een Google Account aan te maken en er mee akkoord te gaan dat gegevens kunnen worden gebruikt voor reclame doeleinden. Alternatief en tevens gratis alternatief hiervoor is Piwik. Een opensource applicatie die u zelf dient te installeren op uw server. Hiermee behoudt u de statistieken van uw website binnen eigen beheer. Eigen beheer betekent automatisch eigen onderhoud. Dat helaas wel.

   

  Terug naar zakelijk gebruik Social Media

  Allereerst maakt u een plan. Wat wilt u bereiken en hoe gaat u dit doen? In een aantal gevallen kunt u vooraf al inplannen welke acties u gaat voeren. Zo kunt u wellicht met uw organisatie inspelen op feestdagen zoals Sinterklaas of Koningsdag. Met een social media management tool kunt u hier berichten voor inplannen. Deze worden vervolgens automatisch verzonden op het vooraf ingestelde tijdstip. Dit kan enorm handig zijn, maar let wel op bij bepaalde gebeurtenissen. Soms kan een bepaald bericht ongewenst zijn en kan dit negatief uitpakken. Plan dus zaken in, maar let wel op het nieuws, zeker binnen uw eigen gebied.

  Daarnaast kan social media management u helpen bij het fine-tunen van uw campagne. Niet alleen kunt u berichten uitsturen. U kunt deze ook volgen. Dat is belangrijk, want door alleen berichten uit te sturen, die uw product promoten, zult u weinig succes vergaren. Het is belangrijk op deze berichten te reageren. Positief en negatief. Negeer nooit zomaar berichten. Een social media management oplossing helpt u bij het uitfilteren van belangrijke berichten.

  Concurrentie en merkanalyse

  Ook is het mogelijk om het internet af te zoeken naar trefwoorden en merknamen. Zo kunt u concurrentie eenvoudig in de gaten houden of een bepaald product volgen. Ook ziet u hierdoor eenvoudig wie over uw merk praat. Ook als zij niet toevallig een hashtag of uw naam gebruiken.

  Tools voor social media management

  Tasclinx biedt een totaal oplossing voor het beheren van social media. Met het eigen product Pandoraz geeft het organisaties de kans Pandorazom eenvoudig alle social media kanalen aan te sturen. Vanuit één centraal dashboard kunt u alles doen. Vanuit dat dashboard stuurt u organisaties berichten, reageert u op klanten en worden tevens rapportages gemaakt. Tasclinx biedt een tweetal oplossingen. Allereerst is het mogelijk om Pandoraz zelfstandig te gebruiken. Tasclinx geeft slechts inloggegevens en u richt het account verder zelf in. Bij de tweede optie neem Tasclinx het werk voor u uit handen, zorgt het voor een social media policy (plan) en kan het u tevens adviseren bij uit te sturen berichten.

  Verkorte hyperlinks (URL)

  Zorg voor traceerbare hyperlinks. Maak hiervoor gebruik van het gratis Bit.ly (eventueel met een eigen verkorte domeinnaam). Zie hoe vaak, waar vandaan en wanneer er op uw links geklikt wordt. Voor gebruik met social media, uw website en natuurlijk e-mails!

  Achtergrond informatie

  • Social Media Management, ook bekend onder de afkorting ‘SMM’.