Tasclinx Telefoon: +31-645 224460

  Al een aantal jaren wordt met wisselend succes gewerkt met spraakherkenningssoftware.  Als je sommige leveranciers moet geloven dan is dat het ei van Columbus. Maar is dat ook echt zo. In onze adviespraktijk hebben we nu al een aantal jaren ervaring met verschillende pakketten. Ooit zijn we begonnen met  een pakketje van Philips met een speciale dicteermicrofoon. Het installeren duurde lang en de kwaliteit was matig.

  Vervolgens kwam de Belgische firma Lernhout en Hauspie uit Leuven. De software was een stuk duurder, maar de kwaliteit van het overbrengen van spraak naar geschreven tekst was ook beter dan bij Philips. Onze Belgische vrienden waren op enig moment marktleider op dit gebied. Er ontstond zelfs een echte Flanders Language Valley. Onhandig gemanoeuvreer  op financieel gebied leidde tot de ondergang van L&H en in 2001 ging de onderneming in faillissement. De oude website uit 1996 is hier nog te zien.

  De onderneming, of wat er van over was werd gekocht door Nuance, tot dan toe bekend als Scansoft. Deze Taiwanese onderneming levert nu al een aantal jaren het goed betaalbare pakket Dragon. Daarmee werken we nu een aantal jaren tot volle tevredenheid. Het pakket is goed bruikbaar voor diegenen die regelmatig grote hoeveelheden tekst moeten invoeren en die minder bedreven zijn in het snel typen met meer vingers tegelijk.Het pakket is ook uitermate geschikt voor routinematig handelingen met bijvoorbeeld invoeren van data in Excel of Outlook. Verder werkt het pakket handig wanneer je bewerkingen in bestaand Excel werkblad moet uitvoeren.

  In de reclamebrochures van Nuance staat dat je vrijwel geen leertijd meer nodig hebt. Het is inderdaad zo dat het inleren met het verbeteren van de versies van de software wel korter is geworden, maar helemaal zonder leerperiode kun je niet. De kwaliteit van de spraakherkenning is echt veel beter wanneer je de leermodules vooraf doorwerkt. Sommige oefenbestand zijn ook nog wel vermakelijk. Kost ca. 30—45 minuten.

  Van belang is ook om te werken met een goede microfoon, bij voorkeur een die beschikt over ruisonderdrukking. De vaak bij het pakket gratis verstrekte microfoons werken wel, maar een aparte (en dus meestal duurdere bijv. Plantronics of Sennheiser) computer headset maakt het dicteren het herkennen van je ingesproken teksten een stuk aangenamer. Bij een goed ingeleerde installatie van de software krijgen wij meestal tussen de 3 en 7 fouten op een A4-tje.

  Tenzij je echt een typewonder bent, levert het inspreken je aardig tijdwinst op. Controleren van de tekst op vreemde vertalingen is wel aan te raden. Want soms denkt de software verder dan je hebt bedoeld en uitgesproken ;-).

  Herman Timmermans/120826