Windows XP met pensioen

windows XPOp 8 april 2014 is het zover. Microsoft stopt dan definitief de ondersteuning van Windows XP. Dat betekent dat Microsoft niet langer automatische oplossingen, updates of online technische ondersteuning biedt voor dit werkpaard onder de besturingssystemen. . Wat betekent dat nu voor u als gebruiker. In eerste instantie niets. Als u Windows XP gebruikt is het zaak te controleren of u het laatste servicepack heeft (= servicepack 3). Doe dat vóór 8 april 2014 want anders loopt u de kans dat u achter het net vist.

Het probleem treedt pas op wanneer er fouten in de software van Windows XP worden ontdekt. Dat merkt u meestal wanneer een bepaalde functie uitvalt of uw computer opeens niet meer opstart. In al die gevallen kan Windows XP één van de oorzaken zijn (het hoeft niet, maar het zou kunnen). Het probleem is dan dat u niet meer bij Microsoft kunt aankloppen voor ondersteuning. Ook worden er vanaf die 8e april geen beveiligingsupdates meer geleverd waardoor uw computer meer risico loopt op virussen, spyware en andere schadelijke software.

Daarom is het wijs om op tijd met uw provider of leverancier te gaan praten en te bepalen hoe en op welk moment u overstapt naar een nieuwe versie van het besturingssysteem. Een goede keuze is Windows 7. Dat programma is in ieder geval tot 14 januari 2020 beschikbaar en wordt tot die datum ook door Microsoft ondersteund. Houdt u er wel rekening mee dat overstap naar bijvoorbeeld Windows 7 ook mogelijk extra eisen stelt aan uw hardware. Dat hoeft niet, maar het is zaak om dat wel tijdig uit te (laten) zoeken.

De migratie van Windows XP naar Windows 7 kunt u zelf uitvoeren. Klik daarvoor hier (Microsoft.com). Tevens hebben wij voor u een handleiding die u kunt downloaden.