Tasclinx Telefoon: +31-645 224460

  De tablet: groot succes

  Ergens in 2001 kwam Microsoft met iets nieuws: De Tablet PC. Een laptop zonder toetsenbord maar met touchscreen en een volledige versie van Windows XP, toegespitst op ‘touch’ (v140106 CES logooornamelijk peninvoer). Bill Gates bracht het nieuws in het begin van de 21ste eeuw. Inmiddels weten we dat díe tablet op dat moment niet aansloeg. Zoals wel vaker kwam het idee te vroeg op de markt. Het apparaat was duur, log en het nut was voor velen ver te zoeken. De tweede poging, maar nu van Apple in 2010 was succesvoller: de iPad was geboren. Anders dan Microsoft maakte Apple gebruik van een afgeslankte versie van haar Mac OS X besturingssysteem genaamd: iOS. Wat door velen als een ‘gadget’ werd beschouwd is voor Apple inmiddels een megaproduct geworden: er zijn er inmiddels een kleine 180 miljoen van verkocht.

  2-in-1 oplossing

  Microsoft kwam pas in 2012 met een antwoord op deze nieuwe vorm van tablet computing. Windows 8 bracht een eenvoudige manier om Windows te bedienen. Ook kwam Microsoft met een eigen tablet: De Surface Pro en RT. Microsoft lijkt goed gekeken te hebben naar de beperkingen van de bestaande tablets. Van meet af aan biedt zij de mogelijkheid om haar tablets uit te breiden tot een bijna volwaardige laptop. Microsoft stelt dan ook: ‘Tablet when you want it, laptop when you need it’. Dat heet inmiddels de 2-in-1 oplossing.

  Bovendien beschikken de nieuwste Microsoft tablets over een besturingssysteem dat naadloos integreert in bestaande Windows-omgevingen. Daarmee is een belangrijk probleem dat Android en iOS gebaseerde tablets hebben, uit de wereld geholpen.

  Windows 8.1 creëert nieuwe situatie

  De ontwikkeling gaat verder. Ook andere leveranciers dan Microsoft komen dit jaar met op Windows 8 gebaseerde tablets. Voor gemiddeld een kleine 100 Euro minder dan een iPad mini koop je al een Windows tablet met een volledige versie van Windows 8.1. Afgezien van de makkelijker integratie in een bestaande Windows omgeving kun je zelf programma’s installeren en ben je niet gebonden aan de apps uit de Microsoft Store. Gebruikt u al Windows Server? Dan is het beheer ook een stuk eenvoudiger en uitgebreider (server en netwerkmogelijkheden) dan bij gebruik van een Android of iOS tablet. Natuurlijk blijft het een afweging wat de beste keus is, maar Microsoft is in ieder geval goed op weg om terug te komen binnen deze markt.

  Everything and always connected

  Een ontwikkeling die al langer loopt is dat alle apparaten die we gebruiken met Internet worden verbonden. Niet alleen de computer, de TV, maar ook koelkasten, wasmachines, stofzuigers, auto’s enz. worden verbonden met het net. Daarmee ontstaan geweldige mogelijkheden om vaak op afstand apparaten aan en uit te zetten, de status te bepalen of zelfs autonoom bijvoorbeeld contact te leggen met leveranciers en onderhoudsfirma’s. Hoe aardig en interessant dat allemaal ook is; Het roept meteen de vraag op: hoe bestuur je dat allemaal. En ook hier geldt: hoe veilig is dat? Het gemak waarmee nu al complexe systemen gehackt kunnen worden roept de vraag op wat de keerzijde is van ‘everything and always connected’ .

  Alles in de cloud, maar dan wel de eigen cloud

  De afgelopen tijd kon u er niet omheen. Overal waar u kijkt ziet u ‘de cloud’. Het opslaan van uw gegevens in de cloud zorgt ervoor dat u overal en altijd bij uw data kunt. Toch heeft dit ook een keerzijde. Want weet u wie nog meer in uw data kan kijken door het gebruik van ‘de cloud’? En weet u waar uw data zijn opgeslagen en wie ze beheert? Recente ontwikkelingen rond het ‘meekijken’ in gegevens geven steeds meer aanleiding om ‘cloudoplossingen’ kritische te bekijken. Op de recent gehouden CES in Las Vegas is duidelijk geworden dat er steeds meer mogelijkheden komen voor zogenaamde private cloudoplossingen: uw data op één door u beheerde plek, die u overal vandaan kunt benaderen. Kijk, voordat u uw abonnement bij Dropbox, Skydrive, iCloud etc. gaat verlengen of uitbreiden is het goed om een s te kijken naar een eigen cloudoplossing op basis van wat bijvoorbeeld Western Digital, Netgear of Synology te bieden hebben.

   

  Bring your own device

  Steeds meer organisaties staan toe dat medewerkers hun eigen computer gebruiken voor zakelijke toepassingen. Dat lijkt positief en het is het ook tot op zekere hoogte maar er hangt ook een prijskaartje aan! Zo is het de vraag of het apparaat dat wordt meegebracht wel veilig is en voorzien van de nieuwste anti malware en antivirussoftware. Een volgend punt is waar alle gegevens die worden gebruikt worden opgeslagen. Als dat alleen op de eigen machine is, dan loopt uw organisatie het risico dat uw kennis en belangrijke data verdwijnt zodra de betrokken medewerker elders gaat werken.

  Grote hardware leveranciers, met Intel en Samsung, voorop hebben in ieder geval het veiligheidsprobleem onderkend en komen met integrale oplossingen voor de beveiliging van gegevens. Organisaties zullen zelf beleid moeten gaan voeren om te voorkomen dat data verdwijnen in de publieke ruimte en niet meer beschikbaar zijn in de eigen data-opslag.

  Printen in 3 dimensies

  Wat tot voor kort nog een speeltje leek is op de CES 2014 definitief doorgebroken: 3D printen. Een groot aantal aanbieders liet printers zien die nu ook binnen het bereik van de gemiddelde hobbyist komen. Er zijn al volledige printers voor minder dan 500 dollar en de trend naar nog goedkoper is ingezet. Naast kunststof modellen kan inmiddels ook voedsel en metaal worden geprint.

  De doorbraak is echter dat er steeds meer goedkope en handige software op de markt komt die het mogelijk maakt om modellen te ontwerpen en bestaande te scannen.

  Haarscherp skyline Dubai bewonderen

  Net als in 2013, was ook in 2014 de nieuwe standaard voor televisie resolutie: 4K ruimschoots aanwezig om de beursvloer. 4K staat voor 4 keer de resolutie van HD, wat uiteindelijk neerkomt op een slordige 3840 bij 2160 pixels. Men gaat in 2014 echter een stapje verder, we zagen bijvoorbeeld ook 4K 3D televisies. Dit gaat groot worden. Pas op het moment dat u 4K gezien hebt, snapt u waarom. Helaas zagen we niet meer dan enkele demo video’s van voornamelijk de skylines van bekende wereldsteden. De succesfactor bij 4K ligt hem dan vooral in content leveranciers. Veel films worden al opgenomen in ten minste 4K en het is te hopen dat ook het WK voetbal in 4K zal worden uitgezonden. Prijzen voor 4K televisies liggen nog altijd hoog. Toch is de verwachting dat deze snel zal dalen. Binnen enkele maanden zullen de meeste fabrikanten een televisie aanbieden onder de 1000 dollar.

  Tot slot

  De Consumer Electronics Show is misschien in naam op consumenten gericht, in werkelijkheid kunnen we het steeds meer zien als graadmeter wat op o.a. ICT gebied de komende tijd op ons afkomt. Daarmee wordt duidelijk wat we de komende tijd zakelijk te verwachten hebben in een industrie die ons dagelijks leven steeds meer gaat domineren..