Tasclinx Telefoon: +31-645 224460

  Over een paar dagen, op 7 april 2014 stopt de ondersteuning van de bekendste Windows versie ooit. Het mag worden gezegd, Microsoft had met Windows XP een sterk product in handen. Vergeleken met alle voorgaande versies bood Windows XP tal van nieuwe opties op het gebied van veiligheid, connectiviteit (het heeft USB groot gemaakt en vice versa). Windows XP was niet alleen veel sneller, speelser en aantrekkelijker, het bleek ook een stuk stabieler. Zeker na Service Pack 2 was het een volwaardig besturingssysteem dat op veel computers legaal en nog meer illegaal zijn diensten heeft bewezen.

  Windows XP ondersteuning stopt

  Maar liefst 12 jaar geleden werd Windows XP uitgebracht door Microsoft. In deze tijd zag het eerst Vista, toen 7 en uiteindelijk Windows 8 voorbij komen. Toch stopt Microsoft (logischerwijs) met ondersteuning van dit besturingssysteem. Dat betekent dat u als Windows XP gebruiker vanaf komende week niet meer beschermd zult zijn. Dit brengt een groot veiligheidsrisico met zich mee. Zeker als u Windows XP gebruikt in combinatie met een internet verbinding en vertrouwelijke gegevens.

  Windows XP upgraden

  De beste keus is om direct over te gaan naar Windows 7 (min. specificaties) of Windows 8 (min. specificaties). Houd wel rekening met de systeemeisen voor het geval dat u uw huidige computer wilt behouden. Windows 7 werkt ook op oude computers, maar wellicht is het een verstandig idee om uw computer in totaliteit te vervangen. Ook computers hebben niet het eeuwige leven. Upgraden naar Windows 7 gaat eenvoudig, volg het stappenplan. Voor Windows 8 gebruikt u dit stappenplan.

  Upgrade voltooid en dan?

  Zodra u uw Windows XP computer heeft vervangen of geüpgraded naar een nieuwere versie van Windows is het belangrijk om de volgende stappen te doorlopen:

  • Update uw nieuwe Windows
  • Zorg voor een goede antimalware scanner (Microsoft heeft een eigen, gratis antimalware scanner)
  • Update uw software
  • Volg onze verdere tips

  Tasclinx begeleidt organisaties in publieke en private sector op het gebied van informatie- en computerveiligheid. Ook besteden wij regelmatig nieuwsberichten over veilig gebruik van IT soft- en hardware. U kunt hier meer over lezen op onze nieuwspagina.

  Windows 7 verkrijgbaarheid

  Momenteel is Windows 7 officieel niet meer verkrijgbaar. Toch kunt u nog (consumenten) versies vinden via bijvoorbeeld de Tweakers Pricewatch. Windows 8 is natuurlijk wel volop verkrijgbaar.