Tasclinx Telefoon: +31-645 224460

  De overheid houdt ons in de gaten

  De bijna dagelijkse stroom berichten over wat de overheid allemaal van ons afluistert, traceert en bijhoudt is al lang niet meer te overzien. Dat het ook allemaal veel genuanceerder en complexer is dan uit de eerste onthullingen van de meneer Snowden bleek wordt steeds meer duidelijk. Je kunt je afvragen wie wie eigenlijk in de gaten houdt. Er blijken nu ook afspraken te zijn tussen veiligheidsdiensten onderling over het verzamelen en gebruik van gegevens. Laten we maar aannemen dat daarmee uiteindelijk toch een hoger doel wordt gediend; het beschermen van onze veiligheid.

  De commerciële jongens

  Enigszins vergelijkbaar is wat commerciële organisaties doen. Uiteindelijk willen die ook steeds meer van ons als individu weten en bijhouden. Door trendmatige bewegingen op te sporen in het gedrag van mensen kunnen ze ons als individu beter bedienen en misschien ook wel voorspellen hoe we ons gaan gedragen. Ook dat is een boeiende ontwikkeling. Alleen vraag ik mij af wanneer voorspellen omslaat naar sturen. Wanneer een zoekmachine alleen nog maar betaalde vermeldingen te laten zien en de volgorde waarin deze worden gepresenteerd laat afhangen van de ontvangen vergoeding, dan zijn we de grens gepasseerd. Of we al zover zijn? Ik weet het niet. Soms krijg ik wel die indruk. Het is dus oppassen geblazen. Een mooie uitdrukking bij Marktplaats is: als u denkt dat een aanbieding niet waar kan zijn dan is dat waarschijnlijk ook zo. Dat geldt mijns inziens ook voor steeds meer zoekacties in de bekende zoekmachines: als u denkt dit is niet compleet, dan is het ook waarschijnlijk zo. Boeiend in dit verband is een video die al enige tijd de  ronde doet en die aangeeft wat er gaande is. Overigens een video van Microsoft over een product van Google!

  De moraal

  Kijk goed wat uw zoekactie oplevert en voer hem desnoods in meer zoekmachines uit. Waarschijnlijk krijgt u meer informatie en vindt u wel wat u zoekt… of toch niet?

  H.Timmermans/131122